Een overkapping maken
Met een overkapping in de tuin maak je extra leefruimte bij je huis. Of je zorgt voor een droge, beschutte plek voor je belangrijke spullen. Een houten terrasoverkapping is niet binnen een uur gebouwd. Zorg dus dat je het goed aanpakt, met de juiste houtsoort.
Soorten tuin overkappingen
Overkappingen zijn er in alle soorten en maten. Zowel in de voortuin, als in de achtertuin benut je je ruimte beter met een mooie overkapping. Met een ruime houten terrasoverkapping zit je bijvoorbeeld op warme dagen heerlijk koel en op regenachtige dagen toch droog. Met een overkapping boven de voordeur sta je droog als het regent en je je sleutels in een volle tas moet terugvinden. Daarnaast zijn overkappingen ook mooie blikvangers in de tuin. Denk aan een romantische pergola of een houten overkapping in de tuin om een extra, tweede zithoek te maken.
Hoe kun je een overkapping maken?
Hoe je een overkapping kunt maken, hangt natuurlijk af van de maat, de plek en het gebruik. Tips waar je op moet letten:
- Neem vooraf nauwkeurig de maten op en zorg dat je voldoende hout en andere materialen koopt. Let op dat voor een prettig gebruik de doorloophoogte minimaal 220 cm is.
- Een voordeuroverkapping kun je tegen de wand bevestigen. Als de afmeting groter wordt, gebruik dan voldoende staanders (verticale balken).
- Wordt de overkapping breder dan 3 meter, dan zijn 4 hoekstaanders niet voldoende. Gebruik dan nog een extra staander in de breedte.
- Als je een ondervloer maakt, zorg dan dat de staanders niet op de vloer komen te staan.
- De overkapping krijgt extra stevigheid met schuine schoren: schuine balkjes van ongeveer 45 cm, die in een hoek van 45 graden van de staander naar het dak lopen.
- Om de wanden dicht te maken, kun je heel goed Zweedse rabatdelen gebruiken. Begin onderaan met een paar centimeter ruimte voor ventilatie. Of maak onderaan een rand van betonbandjes.
- Vergeet bij het maken van het dak niet te zorgen voor een goede waterafvoer.
Welk hout gebruik je?
Voor een overkapping gebruik je stevig, duurzaam tuinhout dat lang meegaat en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Douglas hout gaat bijvoorbeeld met een duurzaamheidsklasse 3-4, makkelijk 10 tot 15 jaar mee. Daarnaast is het betaalbaar hout met een warme uitstraling. Ook de zachtere houtsoorten grenen en vurenhout zijn populair omdat ze makkelijker te bewerken zijn dan de harde soorten. Zacht hout is echter minder geschikt voor bijvoorbeeld vloeren en vlonders. Zacht hout is vaak weer geschikter voor de binnenkant van je terrasoverkapping. Voor de zijwanden is hardhout meestal een betere keuze.
Wat kost het maken van een overkapping?
De kosten van een overkapping lopen uiteen; afhankelijk van de maat, het gebruik en de gewenste levensduur. Wij adviseren je hier graag over, via 0226-744 226 of [email protected].