Navigation

Verzinkt stalen dakgoot en regenpijp monteren

 

Vandaag de dag zijn de klimaatveranderingen een veel besproken onderwerp. Deze veranderingen worden steeds extremer en zien we terug aan hogere temperaturen en hevige regenbuien. Steeds vaker heb je te maken met noodweer waar de meeste huizen niet op berekend zijn. Om verzakking van daken en lekkages te voorkomen raden we aan om een goede en stevige kraalgoot en regenpijp te gebruiken.

 

Verzinkt stalen dakgoot en hemelwaterafvoer

Waar kunststof regenpijpen veel gebruikt worden vanwege hun lichte gewicht en eenvoudige montage, kennen verzinkt stalen hemelwaterafvoer en dakgoten nog veel meer voordelen. Verzinkt staal heeft een lange levensduur, is zeer sterk, kan tegen een stootje, en kan eenvoudig worden gemonteerd met verbindingsstukken, zonder te solderen. Hierdoor kun je zelf een nieuwe dakgoot of regenpijp monteren die lang meegaat.

 

Benodigdheden om een dakgoot en regenpijp te monteren

 

 

Dakgootbeugels plaatsen

Voor het monteren van een dakgoot aan een houten constructie zoals een overkapping, veranda, blokhut, of kapschuur, moeten eerst de mastgootbeugels worden gemonteerd. Deze kunnen tegen de ligger worden bevestigd of op de stoflat. De beugels moeten elke 60 tot 70 centimeter worden geplaatst. Let op: positioneer de beugel zo dat de dakpanprofielplaat of dakpannen voor de helft in de goot vallen. Tip: om alle beugels op dezelfde afstand te krijgen, kan de afstand tussen de beugel en het einde van de stoflat worden gemeten. Deze maat kan vervolgens worden gebruikt voor de andere beugels. Houd daarbij wel rekening met een afloop van ongeveer 3 millimeter per strekkende meter.

 

Mastgoot bevestigen

Wanneer de mastgootbeugels zijn geplaatst, kan de kraalgoot in de beugels worden geplaatst. Plaats de mastgoot over de lip van de beugel en vouw vervolgens de beugellip over de goot, hierdoor kan de goot er niet uitwaaien. Als de mastgoot nog op maat gemaakt moet worden, kan deze met een slijptol worden ingekort. Houd hierbij rekening met 1,5 cm ruimte tussen het kopschot van de goot en het boeideel. Zo kan de goot altijd in de lengte uitzetten. Vervolgens kan de afgekorte goot met 1,5 cm overlap worden bevestigd aan de andere goot met behulp van een verbindingsstuk.

Eindstukken monteren

Wanneer de mastgoot op maat is gemaakt, moeten de eindkappen, ook wel eindstukken genoemd, aan de goot worden bevestigd. Bij Houthandelonline worden eindkappen per 2 stuks geleverd, deze zijn universeel en geschikt voor beide kanten. Het rubber moet aan de binnenzijde van het kopschot worden bevestigd. Vervolgens kan de eindkap op de mastgoot worden geschoven en na een tik met een rubberen hamer zit deze vast.

Vergaarbak monteren

Voor een goede doorvoer van het regenwater is een vergaarbak een handig en waterdicht hulpmiddel. Voorafgaand is het belangrijk om de positie van de vergaarbak te bepalen, de benodigde opening kan vervolgens afgetekend worden en door middel van een slijptol worden uitgeslepen. Na het slijpen kan de vergaarbak via de kraal aan de kraalgoot worden gehangen, en moeten de lippen omgebogen worden voor een stevige bevestiging. Om verstopping van de regenpijp te voorkomen, wordt aangeraden een boldraadrooster in de opening te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat de hemelwaterafvoer buis niet vol raakt met bladeren en takken en voorkomt zo verstoppingen.

 

Regenpijp bevestigen

 

Regenpijp bevestigen

Wanneer de vergaarbak is gemonteerd, kan de 80 millimeter regenpijp met de bochten worden bevestigd. Hierbij is het belangrijk dat de mof zijde, het brede gedeelte van een buis of bocht, altijd hoger zit dan de spie zijde, de smalle zijde. Op deze manier kan het water goed doorlopen en lekt deze niet. De HWA buis moet worden bevestigd met de ophangbeugels, hierbij is het van belang de eerste beugel niet lager dan 100 cm vanaf de dakgoot te plaatsen. De overige beugels kunnen gelijkmatig verdeeld worden met maximaal 150 cm onderlinge afstand. Zorg er altijd voor dat de regenpijp net boven de grond uitkomt, boven een put of in een regenton. Tip: indien de regenpijp ingekort moet worden kan dit met een metaalzaag of slijptol worden gedaan. Schilderstape op de buis kan helpen bij het recht afzagen van de buis.

 

Uitstraling

Het gebruik van verzinkt stalen goten en hemelwaterafvoer zorgt voor een klassieke uitstraling en gaat lang mee. Hiermee kun je wel een regenbuitje aan! Op zoek naar meer advies over de toepassing van regenpijpen en dakgoten? Onze adviseurs staan telefonisch via 0226 744226 of per e-mail via [email protected] voor je klaar!