Fundering bouwen voor een vlonder
Het is natuurlijk heerlijk om een vlonder in de tuin te hebben waarop je op elk moment kunt genieten van de natuur en de omgeving. Om dit te realiseren is een stevige fundering van essentieel belang. Als je op het punt staat om materialen te bestellen voor het bouwen van een vlonder, maar niet zeker weet waar te beginnen, zijn we hier om je te helpen! Wij raden aan om Hardhout te gebruiken bij het maken van de fundering. Hardhout is een zeer sterke houtsoort en gaat aanzienlijk langer mee in vergelijking met andere houtsoorten.Op deze pagina leggen we stapsgewijs uit hoe je een solide fundering kunt bouwen als basis voor je vlonder.
Benodigdheden
Wat heb je nodig om een sterke vlonderfundering te creëren?
- Hardhouten piketpalen 40x40mm of 60x60mm
- Hardhouten onderligger 45x70mm
- Voorhamer of sleg
- Boormachine
- 9mm boor
- Sleutel 13
- Slotbouten M8x100mm voor 40x40mm palen of M8x140mm voor 60x60mm palen
- Asfaltnagels
- Touw
- Worteldoek
- Handgereedschap
Stap 1: Piketpalen
De piketpalen vormen de basis voor de fundering, dus het is van cruciaal belang dat ze op de juiste manier worden geplaatst. Voor een fundering op een harde ondergrond kun je 40x40mm piketpalen gebruiken. Bij een fundering op een zachte ondergrond of als de fundering intensief zal worden gebruikt, is het raadzaam om 60x60mm piketpalen te gebruiken.
Om ervoor te zorgen dat de piketpalen correct worden geplaatst, beginnen we met het installeren van de hoekpalen. Het is belangrijk dat deze haaks op elkaar staan. Een eenvoudige methode om dit te bereiken is door twee liggers in een hoek van 90 graden aan elkaar te bevestigen. Om te controleren of de liggers daadwerkelijk haaks zijn, kun je twee punten markeren op de liggers en de diagonale afstand tussen deze punten meten. Als deze afstand klopt volgens de stelling van Pythagoras, kun je er zeker van zijn dat de liggers haaks zijn. Deze liggers kun je vervolgens als sjabloon gebruiken voor de hoekpalen, zodat je zeker weet dat ook de hoekpalen haaks worden uitgezet.
Nadat de hoekpalen zijn geplaatst, is het tijd om de rest van de buitenste piketpalen te installeren. Om ervoor te zorgen dat alle tussenliggende palen goed verdeeld zijn en de vlonder voldoende ondersteuning heeft, houden we een tussenruimte van 35 tot 50 cm aan. Deze verdeling is eenvoudig te realiseren door een van de liggers met lijmklemmen aan de hoekpalen te bevestigen en de maatverdeling daarop af te tekenen. Hierdoor creëer je een sjabloon waarmee je ervoor zorgt dat de tussenliggende palen allemaal op dezelfde afstand van elkaar staan en dat alles op één lijn staat. De piketpalen kunnen met een sleg de grond in worden geslagen.
Stap 2: Hardhouten regels
Met alle piketpalen op hun plaats gaan we verder met het bevestigen van de hardhouten regels. Hiervoor gebruiken we een boormachine met een 9mm boor, lijmklemmen, een lange waterpas en M8x100 of M8x140 slotbouten. Houd er rekening mee dat de ringen en moeren niet standaard zijn inbegrepen bij de slotbouten en apart moeten worden besteld.
We beginnen met het bevestigen van de eerste regel. Om ervoor te zorgen dat deze op de juiste manier wordt geplaatst, bevestigen we deze met lijmklemmen aan de hoekpalen. Door de waterpas te gebruiken en de klemmen te verplaatsen indien nodig, zorgen we ervoor dat de regel waterpas komt te staan. Vervolgens boren we een gat voor met de 9mm boor en draaien we de slotbouten vast.
Bij het plaatsen van een vlonder is het van belang dat deze op afschot loopt, zodat het regenwater kan worden afgevoerd en niet op de vlonder blijft staan. Om dit eenvoudig te doen, kun je een lange vlonderplank tussen de twee hoekpalen plaatsen met behulp van lijmklemmen. Als de plank stevig vastzit, plaats je de waterpas erop. Als de bel van de waterpas tegen de rechterlijn aanstaat, kun je er zeker van zijn dat er een verloop van 1 cm per meter in de vlonder zit. Deze stap herhalen we aan de andere zijde, zodat we de te bevestigen regel tegen de onderkant van de plank kunnen houden en vervolgens kunnen vastmaken. Zo creëren we het benodigde afschot.
Nadat de twee buitenste regels zijn geplaatst, gebruiken we dezelfde vlonderplank om ook de tussenliggende regels te bevestigen. Op deze manier kunnen we er zeker van zijn dat alle liggers op de juiste hoogte worden geïnstalleerd. We bevestigen de plank aan de regel met lijmklemmen en verplaatsen de plank steeds een rij naar binnen. Dit herhalen we totdat de liggers aan iedere piketpaal zijn bevestigd.
Stap 3: Worteldoek bevestigen
Als alle liggers zijn geplaatst, kun je de overtollige lengte van de piketpalen afzagen om ruimte te maken voor het worteldoek. We hebben ervoor gekozen om het worteldoek boven op de regels te bevestigen met asfaltnagels, maar je kunt het doek ook onder de regels plaatsen. Het bevestigen van het worteldoek kun je het beste doen voordat de vlonderplanken worden geplaatst en voordat de overtollige lengte van de liggers wordt verwijderd. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat alles wordt bedekt. De fundering voor de vlonder is nu gereed en kan worden afgewerkt met vlonderplanken naar keuze, zodat je op elk gewenst moment van het weer en de natuur kunt genieten. We wensen je veel succes met de verdere afwerking!
Wil je meer informatie over het monteren van vlonderplanken?