Fineerkwaliteiten
Fineerkwaliteit verwijst naar de kwaliteit van fineer, een dunne laag hout die op een ondergrond (zoals MDF, multiplex of spaanplaat) wordt aangebracht om het uiterlijk van massief hout te imiteren of te verfraaien. Fineerkwaliteit beschrijft de uiterlijk kenmerken, structuur, afwerking en duurzaamheid van dit fineer, en hoe goed het voldoet aan esthetische en technische normen. Hieronder worden de verschillende fineerkwaliteiten verder uitgelegd en toegelicht:
Dekfineer kwaliteit A
Een A-kwaliteit is in theorie volledig foutloos. De natuur kan echter geen 'foutloos' hout maken. Deze kwaliteit wordt dan ook niet verwerkt in multiplex/triplex.
Dekfineer kwaliteit B voor blank werk
Ongevoegd, geschuurd fineer, waarin geen proppen zijn toegestaan. Enkele kleine, (open) pitkwastjes kunnen voorkomen. Natuurlijke verkleuringen zijn in beperkte mate toegestaan. Net als minimale splitjes. B-fineer is in principe geschikt voor zogenaamd blank werk. Heb je uitzonderlijke eisen ten aanzien van de toepassing, dan dien je dit vooraf kenbaar te maken.
Dekfineer kwaliteit BB voor schilderen fineerwerk
Overwegend ongevoegd en geschuurd fineer, waarin reparaties door middel van proppen (ook patch of plug genoemd) zijn toegestaan. Een beperkt aantal kwastjes is toegestaan, evenals het voorkomen van enkele splitjes en kopscheurtjes. BB-fineer is geschikt voor schilder- en fineerwerk en kan goed worden beplakt met HPL (een dunne laag hard kunststof).
Dekfineer kwaliteit CP ideaal voor schilderwerk of om te beplakken
Proppen en andere vormen van reparaties, evenals grotere vaste kwasten zijn onbeperkt toegestaan. Natuurlijke verkleuringen, inclusief bruin kernhout, vormen geen reden tot afkeuring. Splitjes en andere "cosmetische foutjes" zijn toegestaan. In grote lijnen kan worden gesteld dat CP-fineer nagenoeg gesloten en geschuurd moet zijn en als zodanig is het geschikt voor dekkend schilderwerk. Ook kun je het goed beplakken met HPL (een dunne laag hard kunststof).
Dekfineer kwaliteit C als verpakkingsmateriaal
Naast alle bovengenoemde gebreken, kun je in het algemeen stellen dat in deze fineerkwaliteit grotere gebreken zijn toegestaan. Ook mogen deze gebreken in grotere aantallen voorkomen. Het kan voorkomen dat C-kwaliteit in ongeschuurde uitvoering wordt geleverd. In principe is C-kwaliteit geschikt voor toepassing in verpakkingen en eenvoudig constructiewerk.
Zij gingen je voor:
BB/B Kwaliteit: Frans wilde een stevige en nette inbouwkast zonder hoge kosten. Hij koos voor multiplex populieren B/BB: een redelijk strakke afwerking, waarbij kleine reparaties met proppen toegestaan zijn. Perfect voor een kast die het grootste gedeelte van de tijd achter gesloten deuren zit!
C/C Kwaliteit: Onze klant koos voor Underlayment Elliottis Pine C/C 18mm met mes en groef voor het dak. Deze keuze is ideaal vanwege de stevige constructie en de robuuste C/C-kwaliteit, die goed bestand is tegen de weersomstandigheden. Dankzij de mes- en groefverbindingen zijn de platen makkelijk te monteren en sluiten ze goed aan, wat niet alleen zorgt voor extra stabiliteit maar ook helpt in de isolatie!

B/C Kwaliteit: Arjen koos voor Underlayment Radifloor B/C als basis voor zijn wanden, waarop nog 12,5mm gipsplaten en stucwerk is gekomen. Dit was een slimme keuze omdat underlayment sterk en vormvast is, waardoor het een stevige ondergrond biedt. Dit maakt het perfect om zware objecten, zoals een tv, veilig aan te bevestigen.