Navigation

Douglas houten constructie maken

Een overkapping kan een mooie toevoeging zijn aan je huis en een fijne uitbreiding van de ruimte, maar heeft een stevige constructie nodig om alle weersinvloeden te doorstaan.

Ben je nog aan het oriënteren over de (her)indeling van je tuin of sta je op het punt om te beginnen aan de constructie van je overkapping, maar zijn er te veel keuzes of nog wat onduidelijkheden? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina leggen wij je stap voor stap uit hoe je een stevige constructie kunt maken.

 

 

Stap 1: Fundering

We beginnen met het belangrijkste deel van de constructie, de fundering. Voor de fundering is het van belang dat je palen op de betonpoeren plaatst. Wat heb je hiervoor nodig?

Staanders

Voor het plaatsen van de betonpoeren is het handig om eerst met de draadpennen en het touw de afmetingen van de overkapping uit te zetten. Zodra het duidelijk is waar de betonpoeren komen, is het tijd om te graven. Zorg ervoor dat de betonpoer te allen tijde 8 tot 10 cm boven het maaiveld uitsteekt. Dit houdt in dat er een gat gegraven moet worden met de hoogte van de poer minus 8 tot 10 cm. Het beste en stevigste resultaat ontstaat, als het gat zo vierkant mogelijk wordt gegraven met circa 10 cm ruimte om de poer heen. Hierdoor is er voldoende ruimte voor het snelbeton rondom de poer voor extra stevigheid.

 

Nadat het gat is gegraven, is het tijd om de betonpoer te plaatsen. Hierbij is het van belang dat de betonpoer waterpas staat! Wanneer de poer waterpas staat, stort je deze af door rondom het resterende snelbeton toe te voegen en hier vervolgens water bij te gieten tot het beton verzadigd is. Na 15 minuten staat de poer vast en na 3 uur is het beton belastbaar.

 

Stap 2: Staanders

Nu de betonpoeren staan, werken we verder aan de basis van de overkapping. Hiervoor beginnen we met het uitmeten, aftekenen en plaatsen van de staanders. Wat heb je hiervoor nodig?

Staanders

Eerst tekenen we het hart van de staander af, zodat we weten waar de stelplaat met draadeind moet komen. Dit doen we door met de duimstok zowel linksom als rechtsom een diagonale lijn te zetten. Het punt waar de twee lijnen elkaar kruizen is het hart van de paal. Op dit punt boren we een gat met een 20mm speedboor van ongeveer 10cm diep. Na het boren van het gat, draaien we het draadeind door de stelplaat. Zorg er hierbij voor dat aan beide kanten van de stelplaat ongeveer 10cm draadeind zit. Door het draadeind in het gat te plaatsen dat eerder in de paal geboord is, kan er gecontroleerd worden of deze daadwerkelijk in het hart van de paal zit. Voor het controleren hiervan, moet er gekeken worden of de schroefgaten van de stelplaat overeen komen met de lijnen die getrokken zijn.

 

Zodra blijkt dat de schroefgaten overeen komen met de lijnen, kunnen de schroeven erin gedraaid worden. Door de schroeven in eerste instantie niet volledig in te draaien, behoud je nog wat ruimte om de stelplaat te stellen. Wanneer de stelplaat volledig op de goede plek zit, kunnen de schroeven vastgedraaid worden. Nu zijn de staanders klaar om op de betonpoeren te worden gedraaid. Als de staanders op de betonpoeren zijn gedraaid, is het tijd om deze waterpas te zetten door middel van rachels.

 

Stap 3: Dwarsliggers

Dwarsliggers

Als alle staanders waterpas zijn afgeschoord (afschoren is het tijdelijk vastzetten van, in dit geval een staander, om deze waterpas te krijgen en behouden), gaan we verder met het installeren van de dwarsliggers. Wat heb je hiervoor nodig?

 

Voor een stevige verbinding maken we een houtverbinding op elke hoek van de constructie. Een houtverbinding maken kan op meerdere manieren, maar wij doen het als volgt: We tekenen eerst de breedte van de staander af over de gehele breedte van de ringbalk. Vervolgens tekenen we dit vlak iets minder diep dan de helft van de breedte van de ringbalk. Het vlak wat nu afgetekend is, zal de inkeping worden waar de andere ringbalk in zal vallen. (bekijk ook de video voor de visuele uitleg).

 

Voor de bevestiging van de houtverbinding gebruiken we de tellerkopschroeven 8x240mm. De schroeven boren we eerst voor met een 22mm speedboor om hem vervolgens helemaal door te boren met een 8mm spiraalboor. Dit doen we tweemaal naast de inkeping en een keer door de inkeping. Als eerste plaatsen we de ringbalk zonder inkeping bovenop de staanders en vervolgens de ringbalk mét inkeping. Zodra deze beiden op hun plek zitten, kunnen ze vastgeschroefd worden met de tellerkopschroeven.

 

Stap 4: Gordingen

Dwarsliggers

De basis van de constructie is nu klaar, dus tijd om verder te gaan met de gordingen. Wat heb je nodig voor deze stap?

 

Let op: Bij deze stap is het belangrijk dat het juiste formaat balken worden gebruikt. Om dit uit te rekenen, neem je de breedte van de overspanning en deelt deze door 20. De uitkomst van deze berekening geeft de minimale hoogte van de balken aan! Wij hebben een constructie die vrijwel direct tegen de gevel aankomt en schroeven daarom de gordingen aan de achterkant op 5cm vanaf de achterzijde van de balk vast. Als je constructie niet direct tegen een gevel aan komt te staan, zul je deze afstand moeten veranderen op basis van de plaatsing. Net als bij de ringbalken boren we de schroeven eerst voor met een 22mm speedboor om deze vervolgens door te boren met een 8mm spiraalboor. Zorg ervoor dat de schroeven te allen tijde in het midden van de balk zitten! Houd tijdens het plaatsen van de gordingen rekening met de tussenafstand. Houd hierbij een maximale afstand van 60cm aan, hierdoor zal het dakhout later niet doorzakken.

gordingen met raveling

Mocht je twijfelen of je ooit nog eens een dakraam wilt installeren, doe je er goed aan om in de gordingen een uitsparing te maken zodat, wanneer je het dakraam installeert, deze evengoed genoeg ondersteuning krijgt van de constructie. De constructie is hiermee klaar en kan verder afgemaakt worden met dakbeschot, dakbedekking en wanden. Dit kan volledig naar eigen keuze gedaan worden zodat het perfect in je tuin past. Veel succes en vooral plezier!