Dak isoleren met Rockwool
Met dakisolatie bespaar je honderden euro's op je energierekening per jaar! Warme lucht gaat verloren via het dak. Door dakisolatie beperk je dit warmteverlies en kun je gemiddeld 30% op je energiekosten besparen. Dakisolatie is een investering die je op korte termijn terugverdient. Dit is één reden waarom isoleren de moeite waard is, maar er zijn er natuurlijk nog meer.
Het comfort in huis verbetert. Vooral in de ruimte onder het dak ( zolderruimte ) is dit goed te merken omdat het hier in de winter veel langer warm zal blijven. Daardoor kun je de zolderruimte gaan benutten als extra slaapkamer of hobbyruimte. Een ander voordeel van isolatie is dat de warmte in de zomer beter buiten gehouden wordt, waardoor de zolder minder heet zal worden. De temperatuur in de ruimte blijft meer constant, waardoor je minder last hebt van temperatuurschommelingen.
Een bijkomend voordeel is dat de waarde van je woning toeneemt. Enerzijds doordat er minder warmte via het dak verloren gaat, de energieprestatie toeneemt en je hierdoor een betere energiescore op het energieprestatiecertificaat krijgt. Met deze betere energiescore kun je de woning voor een hogere prijs verkopen. Anderzijds door de extra ruimte die vrijkomt op zolder welke beter benut kan worden, waardoor de woning aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers. Na isolatie van het dak gaat je energieverbruik aanzienlijk naar beneden, hetgeen niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Bekijk hier alle producten op het gebied van isolatiemateriaal.
Materiaal
- Vurenhouten regels (38x89x120)
- Steenwol isolatieplaten (60x120x90)
- Universele houtschroeven (4x60/5x80)
- Dampremmende folie
- Gipsplaten (60x120x12,5)
- Nagels
- Gipsplaatschroeven ( 3,9x35)
- Schroefbit voor gipsplaatschroeven (PH)
- Acrylaatkit: Filler B45
Gereedschap
- Accuboormachine
- Steenwolmes
- Stanleymes
- Liniaal/snijlat
- Waterpas
- Rolmaat
- Potlood
- Kitspuit
- Emmer
- Mengstaaf/mixer
- Plamuurmes
Stap 1: Voorbereiding
Begin met het bekijken van de huidige situatie. Welke materialen zijn eerder gebruikt? Zit er dampremmende of dampdichte folie in het dak? In dat geval raden we aan om klimaatfolie te gebruiken. Vocht moet uit het dak kunnen ontsnappen om vochtproblemen zoals lekkage, houtrot of schimmel te voorkomen. Controleer vóórdat je gaat isoleren de dakconstructie op eventuele vochtproblemen. De dikte van de isolatieplaat is afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde; hoe dikker de isolatieplaat, hoe hoger de isolatiewaarde. In ons voorbeeld gaan we uit van een Rockwool isolatieplaat met een dikte van 90 mm. Naast steenwol kan ook PIR isolatie worden gebruikt. De specialisten van Houthandelonline kunnen je adviseren welk product geschikt is voor jouw specifieke situatie.
Stap 2: Meten
Om de steenwolplaten te kunnen plaatsen, maken we eerst een regelwerk van vurenhouten regels. De hart-op-hart afstand van de stijlen moet 600 mm breed zijn om de steenwolplaat er tussen te kunnen klemmen. Controleer ook of de diepte voldoende is voor de dikte van de isolatieplaat. Houd rekening met een ruimte van minimaal 1,5 cm tussen de dakconstructie en de isolatie, zodat je een luchtspouw creëert. Deze spouw zorgt voor vochtregulering en voorkomt problemen. In ons voorbeeld isoleren we tussen de draagbalken, zodat bij het eindresultaat een gedeelte van de houten constructie zichtbaar blijft. Bij een strakke uniforme wand werk je de isolatie af tegen de balken. De keuze is aan jou.
Stap 3: Regelwerk
Bij een dakvlak zonder verticale balken maak je eerst een constructie van horizontale regels en verticale stijlen waarin de isolatieplaten worden geplaatst. Reserveer ruimte voor de luchtspouw, isolatieplaat, gipsplaat én eventuele wandafwerking. Meet en markeer deze maten over de hele lengte van de dakconstructie. Begin met een regel (horizontaal) aan de boven-en onderkant van een draagbalk. Meet de breedte tussen een dakvlak en zaag de regels af. Schroef de regels om de meter vast met 5x80 schroeven. Zet een hart-op-hart maat uit van 600 mm voor de stijlen (verticale regel) die op de (horizontale) regels worden geplaatst. Meet de hoogte van de stijlen en zaag deze af. Omdat de stijl haaks is afgezaagd kan deze niet in één keer tussen de regels worden gezet. De stijl tik je met een hamer op zijn plaats. Controleer met een waterpas of het regelwerk 90 graden is. Schroef (onder 45 graden) met twee schroeven in elke hoek de stijl vast op de regel.
Stap 4: Isolatieplaten
Nu het regelwerk af is, kunnen de isolatieplaten worden geplaatst. Werk hierbij van onder naar boven en van de ene naar de andere kant. Plaats de eerste isolatieplaat in zijn geheel tussen de stijlen. De steenwol isolatieplaat is iets breder dan de tussenruimte van de stijlen, waardoor deze goed tussen de stijlen geklemd kan worden. Zorg er wel voor dat de isolatie niet tegen het dakhout wordt gedrukt, zodat er ruimte overblijft voor de luchtspouw. Meet de hoogte van het reststuk en zaag de isolatieplaat op maat met een steenwolmes of zaag af. Gebruik het snijverlies bij het volgende vlak, zodat je optimaal gebruik maakt van je materiaal. Indien nodig kan er dan extra materiaal worden gesneden om lege stroken op te vullen.
Stap 5: Dampremmende folie
Dampremmende folie zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid wordt gereguleerd en voorkomt condensatie in het isolatiemateriaal. Bevestig de folie tegen de regels en stijlen over de gehele lengte van één dakvlak (spant tot spant). Gebruik een handtacker om de folie tegen de regels aan te nieten. Begin in de linkerbovenhoek en bevestig de folie met een handtacker op de regel. Houd aan beide kanten een overlengte van 20 cm aan. Maak eerst de bovenkant vast zodat de folie recht hangt. Als de folie goed recht hangt, kun je vanuit het midden naar beneden de folie vastmaken. Vervolgens kunnen de zijkanten worden vastgemaakt, zodat de folie zonder plooien en vouwen tegen het regelwerk hangt. Snijd de kantstroken af met een stanleymes. Herhaal deze werkwijze voor de volgende dakvlakken.
Stap 6: Gipsplaten
Meet de hoogte van de ruimte waar de gipsplaat moet komen. Trek 5 mm van de hoogtemaat af zodat de gipsplaat makkelijker in het schuine dakvlak past. Leg de plaat neer op een werkblad, zodat deze niet doorbuigt en breekt. Markeer de hoogte op de gipsplaat en snij op de gewenste hoogte met behulp van een stanleymes. Gebruik een snijlat of liniaal om een rechte snede te krijgen. Zet de plaat op zijn kant, breek de plaat langs de snede en snijd het karton van de andere kant door. Leg het restmateriaal apart en gebruik zo veel mogelijk hele platen om aansluitende naden te minimaliseren. Schroef de gipsplaat tegen het regelwerk vast met vier gipsplaatschroeven. Werk van onder naar boven en van links naar rechts. Op een later tijdstip kun je alle schroeven in de gipsplaten schroeven op een afstand van minimaal 30 cm. De kop van de gipsplaatschroef moet net onder het karton-niveau liggen om daarna netjes afgewerkt te kunnen worden.
Stap 7: Naden
Langs de randen van elk dakvlak zit er een kleine naad die met acrylaatkit kan worden gedicht. Probeer een regelmatige druk uit te oefenen op de kitspuit om een mooie naad te krijgen. Eventuele resten kun je het beste direct verwijderen door een natte vinger langs de kitnaad te vegenMeng de B45 Filler volgens de verwerkingsinstructies en smeer de schroefgaten af met B45 In dit stadium zijn de wanden klaar om afgewerkt te worden met verf, behang of stucwerk. Nu de wanden goed zijn geïsoleerd, kun je nadenken over het isoleren van de vloer en wanden.
Stap 8: Service
Heb je nog vragen? Neem gerust contact op voor advies en technische informatie. Ons team van specialisten staat klaar om je te helpen.
Heb je je dak geïsoleerd?
We zijn erg benieuwd! Stuur ons een foto van het resultaat.