Navigation

Kapschuur bouwen 

 

Heb je te weinig ruimte om al je spullen op te bergen, staat de zithoek net niet op de juiste plaats in de tuin of heb je altijd al iets meer luxe aan je tuin toe willen voegen? Een kapschuur is de ideale oplossing voor al je uitdagingen. Een mooie kapschuur van Douglas hout voegt namelijk iets extra's toe aan je tuin, creëert meer opbergruimte en kan gebruikt worden als fijne zithoek. Om je te helpen met de bouw van een kapschuur, leggen wij op deze pagina stapsgewijs uit hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

 

BenodigdhedenBenodigdheden

Naast een hamer, accutol en boormachine heb je natuurlijk ook o.a. hout en schroeven nodig. In onderstaande tekst hebben we per stap aangegeven wat je nodig hebt. De aantallen hangen af van de grootte van de kapschuur die je bouwt.

 

Stap 1: Fundering

De eerste stap voor het bouwen van een kapschuur, is de fundering. Hiervoor kun je het beste betonpoeren gebruiken. Het gebruik van betonpoeren zorgt ervoor dat de staanders niet in aanraking komen met de ondergrond, waardoor de levensduur van het hout verlengd wordt. Bekijk hier ons uitgebreide stappenplan over het plaatsen van betonpoeren.

 

Stap 2: Basisconstructie

Zodra de betonpoeren geplaatst zijn, ga je verder met de basisconstructie van de kapschuur. Voor het maken van de constructie beginnen wij met het uitmeten, aftekenen en plaatsen van de staanders. Op deze pagina over het maken van een Douglas houten constructie leggen wij stap voor stap uit hoe je dit kunt doen en wat je ervoor nodig hebt.

 

Dwarsligger bijgesneden

Stap 3: Dwarsliggers

Na het plaatsen van de staanders op de betonpoeren is het tijd om verder te gaan met de dwarsliggers. Je hebt hiervoor Douglas houten balken (150x150mm), schoren en tellerkopschroeven (8x220mm) nodig.

Eerst moeten de dwarsliggers bevestigd worden op de staanders. Om te zorgen dat de verbinding hiertussen stevig genoeg is, is de plaatsing van de schroeven erg belangrijk. Wij hebben voor de kapschuur Douglas houten balken van 150x150mm gebruikt en zullen de dwarsliggers bevestigen door de schroeven kruislings tegenover elkaar te plaatsen. Om de plaatsing van de schroeven uit te meten, tekenen we eerst de afmetingen van de staander af op de dwarsligger. Vervolgens trekken we elke 5cm een lijn, zowel horizontaal als verticaal. Het enige wat we daarna nog hoeven te doen, is het uitkiezen van twee punten die kruislings tegenover elkaar liggen. Hier boren we gaten van circa 4cm diep in met de 20mm speedboor en boren deze na met een 10mm cobraboor.

Om de bevestiging tussen de staanders en liggers nog steviger te maken, plaatsen we ook schoren in de hoeken. De schoren worden met twee schroeven bevestigd, één aan de onderkant en één aan de bovenkant. Deze schroeven dienen voorgeboord te worden. Bij het plaatsen van de schoor, schroeven we eerst de onderste schroef vast en daarna de bovenste. Hierdoor kan de schoor nog enigszins afgesteld worden.

 

Stap 4: Dakspanten

Nu de onderkant van de basis klaar is, ga je verder met de basis voor het dak. Hiervoor is het nodig om dakspanten te maken en te bevestigen. Hiervoor gebruik je Douglas houten balken (150x150mm) en tellerkopschroeven (8x220mm). De dakspanten zijn driehoekige frames welke de dakbedekking zullen dragen en moeten daarom stevig genoeg zijn. Kapschuren hebben vaak dakspanten met een ongelijke verdeling waarbij de voorzijde korter is dan de achterzijde. De afmetingen hiervan zijn afhankelijk van hoeveel overstek gewenst is en kun je daarom zelf invullen. Let op: het is belangrijk dat de achterkant van de spanten gelijk ligt aan de achterkant van de liggers en dat de spanten evenwijdig verdeeld zijn over de breedte van het bouwwerk.

 

Dakspant bijgesneden

Stap 5: Dakbeschot

Zodra de dakspanten geplaatst zijn, ga je verder met de rest van het dak. We starten met het dakbeschot, het spinvlies folie en stof- en panlatten. Daarna gaan we verder met de dakgoot en de dakpanprofielplaten. Als laatste werken we het dak af met windveren en boeidelen. Voor deze stap heb je Douglas dakbeschot en schroeven (4x40mm) nodig. Door de mes en groef van het dakbeschot, zijn de planken eenvoudig in elkaar te schuiven. De planken dienen ter hoogte van elke dakspant vastgeschroefd te worden met twee 4x40mm schroeven.

 

Stap 6: Spinvliesfolie

Het spinvliesfolie wordt bovenop het dakbeschot geplaatst en bevestigd met asfaltnagels. Houd bij het plaatsen van de folie rekening met de tekstzijde van de folie, deze moet namelijk bovenop liggen. Hierdoor kan de damp binnenin de kapschuur wel naar buiten, maar kan de damp van buiten de kapschuur niet via het dak naar binnen.

 

Stoflatten bijgesneden

Stap 7: Stoflatten

Wanneer het spinvliesfolie bevestigd is, gaan we verder met de stoflatten. Ook deze worden bevestigd met 4x40mm schroeven. Voor een goede verdeling, worden de stoflatten circa 50cm uit elkaar geplaatst. Je gebruikt hiervoor Vurenhouten tengels (11x38mm) en spaanplaatschroeven (4x60mm).

 

Stap 8: Panlatten

Na de stoflatten is het tijd voor de panlatten, hierop zullen later de dakpanprofielplaten worden gemonteerd. De panlatten worden wederom bevestigd met 4x40mm schroeven. Om te zorgen dat de panlatten voldoende steun en grip verzorgen voor de platen, moeten deze goed verdeeld zijn. Je verdeelt de panlatten door de lengte van de pan op te meten en door te bepalen hoever de panlatten uit elkaar komen. Om dit proces nog makkelijker te maken, kun je twee reststukjes panlatten neer leggen, één onder en één boven. De afstand die hiertussen te meten is, is de lengte van de klosjes die je kunt gebruiken om te zorgen dat de panlatten overal evenwijdig lopen.

 

Stap 9: Hemelwaterafvoer

Bekijk op de pagina over hemelwaterafvoer monteren hoe je dit stap voor stap voor elkaar krijgt.

 

Stap 10: Dakpanprofielplaten

Na het plaatsen van de goot, kun je het dak verder afmaken. Hier heb je natuurlijk de dakpanprofielplaten, schroeven en nokvorsten. Zorg er tijdens het bevestigen van de platen voor dat er minimaal 1 pan overlap is bij iedere plaat. Dit zorgt voor een goede waterafdichting. Nadat de dakpanprofielplaten aan beide zijden van het dak zijn bevestigd, kunnen de nokvorsten geplaatst worden.

 

Stap 11: Windveren & Boeidelen

Voor de laatste afwerkingen van het dak monteer je de windveren en boeidelen. Deze worden gemaakt van twee Douglas houten planken welke aan elkaar bevestigd worden in een hoek van 90 graden. De windveer komt bovenop de dakpanprofielplaten en kan daarom relatief smal zijn. De boeidelen dekken de zijkanten van het dak af en dienen daarom breder te zijn. Nadat de windveren en boeidelen aan elkaar bevestigd zijn, kunnen ze bevestigd worden op het dak door middel van 4x60mm schroeven (afhankelijk van de gekozen plankdikte).

 

Wanden

Wanden

Stap 12: Wanden

We zijn aangekomen bij de finishing touch, de wanden. Wij hebben gekozen voor zwart gespoten Zweeds rabat, maar dit kun je natuurlijk in je eigen stijl afwerken. Om het Zweeds rabat te monteren is het nodig om eerst een frame te maken waar de rabatdelen aan bevestigd worden. Je hebt Douglas houten regels (45x75mm) en spaanplaatschroeven (5x80mm) nodig voor het frame en rabatdelen voor de afwerking. Voor het frame, monteer je als eerste een regel aan de onder- en bovenkant van de wand. Vervolgens worden de regels aan de zijkanten bevestigd. Om te zorgen dat de rabatdelen voldoende vastgezet kunnen worden, plaats je ook twee staanders in de wand. Hierdoor kunnen de delen op vier punten vastgeschroefd worden.

Nadat het frame is gemaakt, kun je de rabatdelen bevestigen. Wij hebben gekozen voor schroeven in dezelfde kleur als het Zweeds rabat, zodat het een mooi en afgewerkt geheel vormt.

Zorg ervoor dat de rabat delen stevig vastzitten door de schroeven circa 2,5cm vanaf de onder- en bovenkant van de plank te plaatsen. Zodra alle wanden volledig dicht gemaakt zijn, is je project af. Je hebt nu een prachtige kapschuur in de tuin die zorgt voor extra opbergruimte of een mooi zitplekje. 

 

Vragen over het bouwen van een Douglas kapschuur?

Onze specialisten staan voor je klaar! Bekijk hier onze contactmogelijkheden. Heb je een mooie afbeelding van je project? Wij zijn erg benieuwd! Stuur deze in naar [email protected].