Navigation

Beschoeiing maken

 

Een beschoeiing is een houten keerwand of damwand die gebruikt wordt als grondkering. Deze kunt je plaatsen bij de slootkant of langs de vijver, of er een verhoogde tuinborder mee creëren. Wanneer je een beschoeiing in de tuin aanlegt, zorgt dit ervoor dat de grond niet kan wegzakken. Dat kan langs de waterkant, maar ook in gedeeltes van je tuin waar de grond schuin afloopt. Bij Houthandelonline vind je de juiste materialen om diverse soorten beschoeiingen te bouwen, bijvoorbeeld met beschoeiingsschotten van hardhout. De beschoeiingsschotten zijn voorzien van waterdoorlatend en grondkerend doek. Hiermee voorkom je dat de grond afbrokkelt en creëer je een fraaie afwerking voor je tuin. Door de tuin af te vlakken en op te vullen is het ook mogelijk om een terras of aanlegsteiger te realiseren. Bekijk alle producten op het gebied van beschoeiingen.

 

 

Gereedschap

  • Schep
  • Waterpas
  • Draad
  • Rolmaat
  • Slangenboor
  • Ringsleutel/dopsleutel
  • Schroefmachine
  • Hamer
  • Sleg
  • Lijmklemmen
  • Recipro-zaag
  • Slijptol/ijzerzaag

 

Materiaal

 

 

Stap 1: Plaatsbepaling

Plaatsbepaling van de beschoeiingStartpunt voor het maken van een beschoeiing is het bepalen van de hoogte van de beschoeiing afhankelijk van de situatie. Deze beschoeiing maken we met kant-en-klare hardhouten schotten (Azobe/ Angelim Vermelho), maar kan ook met losse planken gemaakt worden. De hardhouten schotten zijn verkrijgbaar in 60, 80, 100 en 120 cm hoogte en hebben een lengte van 250 cm. Deze schotten hebben een duurzaamheidsklasse 1 en gaan minstens 25 jaar mee. Voor de plaatsing van de beschoeiing is de overgang tussen water en grond het uitgangspunt. In dit geval lijnen wij de bovenkant van de beschoeiing op grondhoogte uit. Als de locatie van het schot is bepaald, kan je de beschoeiingspalen plaatsen.

 

Stap 2: Palen

Beschoeiingspalen plaatsenBij beschoeiingen en grondkeringen worden hardhouten palen (Azobe, Angelim Vermelho) gebruikt. De palen hebben een minimale dikte van 60x60 mm, waarbij geldt hoe hoger de beschoeiing hoe zwaarder de paal. Ook de gebruikssituatie is belangrijk: bij het maken van een parkeerplek dicht bij de beschoeiing geldt dat de paal dikker moet worden om extra gronddruk op te kunnen vangen. De palen moeten op een afstand van 50 cm hart-op-hart worden geplaatst. Voor de lengte van de paal wordt gekeken naar de grondhoogte, waarbij 1/3 van de paal boven de grond en 2/3 van de paal onder de grond/het water wordt geplaatst. Bij een grondhoogte van 100 cm zijn dan 300 cm lange palen nodig. Gebruik voor het bepalen van de plaats van de palen een draad of waterpas. Afhankelijk van de dichtheid van de grond kan de hoogte variëren. Sla de palen zo recht mogelijk met een sleg de grond in totdat deze op hoogte zijn of ze vastzitten. Zaag ongelijke palen op dezelfde hoogte af.

 

Stap 3: Schotten

Beschoeiingspalen plaatsenDe complete hardhouten beschoeiingsschotten zijn met de hand te plaatsen. We raden aan met minimaal twee mensen de schotten te plaatsen in verband met het gewicht en formaat. Plaats een schot tussen de tuin en palen. De palen bevinden zich dus aan de buitenkant; aan de waterkant. Zorg ervoor dat je het worteldoek aan de onderkant omvouwt zodat deze de grond op kan vangen. Met behulp van lijmklemmen kun je de schotten goed plaatsen. Met behulp van de klampen aan de achterkant krijg je een onderling verband.

 

Stap 4: Bevestiging

Beschoeiingspalen plaatsenOm de beschoeiingsschotten aan de palen vast te zetten moet nu bepaald worden hoeveel slotbouten er nodig zijn. Per plankdeel wordt 1 slotbout gemonteerd. Bij een beschoeiingsschot van 100 cm zijn er 5 planken. Het aantal slotbouten bepaal je door het aantal planken boven de waterlijn maal het aantal palen uit te rekenen. Boor met behulp van de slangenboor de palen én planken door. De slotbouten tikt je met een hamer in de voorgeboorde gaten. Daarna worden deze vastgemaakt aan de binnenzijde met een ring en moer.

 

Stap 5: Trekstangen

Beschoeiingspalen plaatsenAls de beschoeiing strak is afgesteld kun je de tuingrond aanvullen tot het gewenste niveau. Over de gehele lengte wordt een gording geplaatst om verband te krijgen en de beschoeiing te kunnen stellen. Plaats de gording zo hoog mogelijk om maximale trekkracht te realiseren. Boor de gording voor zodat deze op elke beschoeiingspaal vastgezet kan worden.

Om de beschoeiing stabiliteit te geven worden trekstangen gebruikt die de palen van het beschoeiingsschot verbinden met de trekstangpalen in de tuin. We gebruiken in dit voorbeeld Azobe palen van 60x60 mm met een lengte van 150 cm. Graaf een sleuf om de trekstangpalen onder grondniveau te kunnen slaan. We plaatsen de palen op een hart-op-hart afstand van circa 100 cm. Gebruik een draad om de palen goed uit te lijnen. Sla de hardhouten palen met een sleg onder een hoek van 5-10 graden de grond in.

 

Stap 6: Draadeindes

Boor door de trekstangpaal een gat waar het draadeind doorheen kan. Monteer draadstangen van één meter door de beschoeiingspalen en draai deze vast met een ring en moer. De verbinding naar het beschoeiingsschot komt in een later stadium. Verleng de draadstangen met verbindingsmoeren om de gewenste lengte te krijgen naar het beschoeiingsschot. Bevestig nu om en om een slotbout en draadeind tot dat de gehele gording vastzit. Met behulp van de trekstangen kun je nu de beschoeiing stellen. Draai het draadeind één waar de beschoeiing scheef gaat. Zaag de stukken draadeind die uitsteken af met een ijzerzaag/slijttol.

 

Stap 7: Afwerking

Beschoeiingspalen plaatsenDe beschoeiing kan aan de bovenzijde worden afgewerkt met een afdeklat of vlonderplank van 140mm breed. Gebruik 5x60 mm RVS Torx schroeven om de plank te bevestigen. Schroef deze vast op de kopse kanten van de beschoeiingpalen. Ook je eigen beschoeiing maken? Bij Houthandel Online kun je deze oerdegelijke beschoeiing voordelig kopen. Bekijk ons assortiment beschoeiingshout en bevestigingsmaterialen. Op de website van HouthandelOnline.nl staat een complete video van het maken van een beschoeiing. Voor algemene of specifieke technische vragen kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met HouthandelOnline.nl. Onze technische specialisten zijn er voor je.

 

Heb je een beschoeiing gemaakt?
Wij zijn erg benieuwd! Stuur een foto van het resultaat naar ons toe.